Skift din gamle varmtvandsbeholder ud med en ny el-vandvarmer

Er du interesseret i en energivenlig løsning på dit varme vand? Benytter du dig af en varmtvandsbeholder, som du gerne vil skifte ud til en mere økonomisk og grøn løsning, måske endda med muligheden for kontinuerligt varmt vand i dine haner.

Så skal du kigge med her, for en sådan løsning findes allerede. Den er endnu ikke super velkendt i Danmark, men den er effektiv, grøn og sparer dig for mange penge årligt.

De nyeste generationer af el-vandvarmere – eller gennemstrømningsvandvarmere, som de helt korrekt hedder, fylder ikke meget mere end en skoæske. Til gengæld har du altid varmt vand og oven i købet i frie mængder.

Tag et tjek på, om ikke en el-vandvarmer er din nye, grønne og besparende løsning, når du gerne vil erstatte din nuværende varmtvandsbeholder. Til dig med med oliefyr, pillefyr, gasfyr eller luft til vand varmepumpe – du bør også læse med, for der er både penge at spare og varmt vand uden begrænsninger.

Sådan fungerer din traditionelle gamle varmtvandsbeholder:

Din varmtvandsbeholder er fyldt med varmt vand. Det giver meget god mening, når den nu hedder en varmtvandsbeholder. Ofte kaldes den også bare for en vandvarmer og det er såmænd heller ikke en helt tosset betegnelse, for den varmer faktisk vandet op, så alt vand i din beholder har en vis varmegrad.

Vandet i beholderen bliver ikke varmt af sig selv. Det varmes op via den energi, der er sat til beholderen. Det vil sige, at det er din strøm/energi, der sørger for, at beholderens vand altid er varmt.

Beholderen kan som oftest sættes til at varme vandet op til mellem 50 og 65 grader. Når du får den installeret, sættes varmegraden til minimum 55 grader. Det gør den fordi der ved denne temperatur, ikke kan leve bakterier i vandet.

Helt specifikt taler vi om den berygtede Legionellabakterie. Legionella lever i vand og vokser bedst i vand der er mellem 35 og 46 grader varmt. Er graderne mellem 47 og 54 grader varmt, kan Legionella stadig overleve, men uden at vokse sig større. Ved de magiske 55 grader, dør Legionellaen i løbet af 2-5 timer.

Her kunne man måske fristes til at sætte temperaturen i beholderen nogle grader op, men det er ikke en god idé. For jo højere temperaturen i din varmtvandsbeholder, jo mere kalkdannelse sker der i både beholder og rør.

Jo mere kalk der sidder på varmelegemet, jo mere strøm bruger den fordi det skal være tændt længere tid for at varme vandet op da kalken virker isolerende.

Når termostaten er sat til 55-60 grader, så vil den altid sørge for, at vandet har den valgte temperatur. Derfor bruger du strøm på at holde temperaturen konstant høj.

Det gør den 24 timer i døgnet og 365 dage om året. Det betyder at vandet holdes varmt, selvom du tager 3 uger på ferie, når du sover eller er på arbejde og når du ikke bruger det varme vand.  Alt efter størrelsen på din vandvarmer, kigger du på en ekstraudgift på omkring 1000 kroner eller mere for dette tomgangsforbrug også kaldet “kappetab”.

Det kan være svært at regne det helt eksakte beløb ud, fordi du skal beregne eller aflæse det kappetab din beholder har (kan ses på datablad for beholder eller oplyses af producentet) derudover afhænger det af hvor meget kalk der sidder på varmelegemet.

Varmtvandsbeholderens kappetab er den energi, den afgiver til til omgivelserne.

Man kan sammenligne beholderen med en radiator, der hænger og afgiver varme / energi til omgivelserne 24/7.

Det koster på energiforbruget.

Har du en varmtvandsbeholder installeret i dit sommerhus eller dit kolonihavehus, holdes vandet også varmt i de perioder, hvor du slet ikke opholder dig i huset. Så tænker du nok, at du bare kan slukke for din beholder, i de perioder du ikke er der, men det kan faktisk også vise sig at være både en dårlig og dyr idé.

Hvis du kun benytter dit fritidshus i sommermånederne, kan du godt slukke for din  varmtvandsbeholder i forbindelse med sommerens sidste besøg. For så går der mange måneder, inden den skal tændes og tages i brug igen.

Når du tænder for den, skal du faktisk ændre temperaturen til maksimum og når den er nået, skal du lade vandet løbe ved den høje temperatur og fra alle husets vandhaner og brusere i et stykke tid. Så er du sikker på, at den mængde Legionella, der nu kan opholde sig i din varmtvandsbeholder, er død og udslettet. Herefter kan du skrue ned på de 55 grader igen.

Kommer du derimod jævnligt og hele året rundt i dit fritidshus, kan det hurtigt blive dyrt for dig at lave denne øvelse ved hvert besøg. Her vil det bedre kunne betale sig at lade beholderen være tændt. For når du slukker for din vandvarmer, skal den ikke kun holde en given temperatur, den skal først varme alt vandet op og det koster på forbrugskontoen.

Sådan fungerer en el-vandvarmer / gennemstrømningsvandvarmer

El-vandvarmeren hedder helt officielt en gennemstrømningsvandvarmer. Det hedder den, fordi det faktisk er den funktion, den har. Når du åbner for det varme vand, vil forbrugsvandet strømme gennem din el-vandvarmer, hvor det bliver varmet op til den varmegrad, du har indstillet på el-vandvarmeren.

Her behøver du slet ikke så høj en varmegrad, som i den konventionelle varmtvandsbeholder. For her er der ikke nogen beholder, det er en opvarmningen af de rør, der sidder i din fikse, lille el-vandvarmer, der giver dig varmt vand. Du har ingen grund til hverken bekymring om eller forebyggelse af Legionellabakterier, for ingen beholder – ingen bakterier.

Det betyder også, at du altid har varmt vand. Her er der ingen beholder med x antal liter opvarmet vand, som på et tidspunkt slipper op. Hele familien kan gå i bad uden ventetid eller risiko for en kold afslutning på badet. Du kan vaske op i køkkenet, mens fruen går i bad på badeværelset. Der er ingen begrænsninger på mængden af det varme vand, i har tilgængelig.

(Grænsen for hvor mange liter pr minut den kan levere afhænger dog af hvilken model og hvilken effekt den sætte til)

El-vandvarmeren har ingen tomgangsforbrug og kappetabet er stort set ikke eksisterende. Til gengæld bruger den mere el, når du tænder for det varme vand. Så på de tidspunkter, hvor du bruger varmt vand, bruger du mere el, end du ville gøre med den mere kendte, konventionelle varmtvandsbeholder. Men stadig slet ikke nok til, at du ikke på bundlinjen opnår en økonomisk besparelse med en el-vandvarmer.

Der er 100% garanti for at det er billigere i drift med en gennemstrømsvandvarmer end med en traditionel beholder.

Du har mulighed for at indstille varmegraderne mellem 30 og 60 grader. De fleste stiller den på mellem 40 og 45 grader. Så er vandet normalt varmt nok, og uden risiko for skoldning. Har du småbørn i huset, kan du låse temperaturen, så små pilfingre ikke kommer til at skrue op eller ned på termostaten.

Har du en baby, har du nemt mulighed for at sænke temperaturen til de anbefalede 37 grader.  Så kan du nemlig være helt sikker, at vandet altid har den rette temperatur.

Det er nemt og ligetil at betjene de funktioner, som en el-vandvarmer har. Det betyder at du nemt kan sænke maksimum temperaturen, når du har behov for det og lige så nemt skrue op igen.

El-vandvarmeren udmærker sig også ved sin ganske lille størrelse. Har du været vant til en stor varmtvandsbeholder, så vil du kunne glæde dig over, at el-vandvarmeren ikke fylder mere end mellemstor skoæske.

Har du en kolonihave eller et sommerhus med en lille varmtvandsbeholder, vil du virkelig kunne mærke forskel med en el-vandvarmer. Du kan tage brusebade eller vaske op til du segner. Du vil kunne invitere venner og familie på besøg uden at tænke på at skulle spare på det varme vand. Og samtidig vide, at du sparer penge med dit valg. Det er vist det, man kalder en win-win situation.

Hvor meget strøm har du til rådighed i din bolig?

Det var dog et underligt spørgsmål, tænker du nok. Men ikke desto mindre er det faktisk et vedkommende spørgsmål, for husstande i Danmark har en vis mængde strøm til rådighed. Det er ikke noget vi går og tænker på i dagligdagen, for det er yderst sjældent, at du kommer i nærheden af at bruge al din strøm på en gang.

I forbindelse med køb af en el-vandvarmer kan det dog være nødvendigt at undersøge, hvor meget strøm din matrikel har til rådighed. Det kan det, fordi strømforbruget på el-vandvarmeren er højt i det tidsrum, den anvendes og fordi mængden af strøm kan variere meget fra husstand til husstand.

Det der er interessant at vide noget om er størrelse på den sikring der sidder ude i elskabet ude i vejen som fører ind til din ejendom, også kaldet stikledningssikring.

I Danmark findes der 4 forskellige størrelser på disse stiklednings sikringer, som din ejendom kan have. Det er henholdvis 25, 35, 50 eller 63 Ampere. Som du ser, er der stor forskel på at have 25 Ampere eller 63 Ampere til rådighed.

De fleste mennesker er ikke selv klar over, hvor meget strøm de egentlig har til rådighed. Det er de ikke, fordi det sjældent er noget vi overhovedet skænker en tanke. Det er også sjældent noget, der har nogen betydning i forhold til installation af en ny el-vandvarmer. Men det kan have betydning for størrelsen af el-vandvarmerens effekt.

Har man et ønske om den store model til de højeste trin er det derfor en god ting lige at tjekke hvad begrænsning der er på den pågældende ejendom.

Det er normalt inddelt sådan, at sommerhuse / villaer / landejendomme har mellem 25 og 63 Ampere til rådighed, mens kolonihaver ofte kun har 16 – 25 Ampere til rådighed.

Hos Dansk Energi Find netselskab | Dansk Energi  kan du taste din adresse ind og se, hvilket el-netselskab du hører under. Dit el-netselskab vil kunne oplyse dig om, hvor mange Ampere du har til rådighed på din adresse.

Det kaldes også for “tilslutningsbidrag”.

Er du i tvivl så send os en mail eller giv et kald.

Vælg den rette størrelse el-vandvarmer

Den nyeste generation af de energirigtige el-vandvarmere sælges i 3 forskellige størrelser. En lille, en mellem og en stor. Betegnelserne har ikke noget at gøre med el-vandvarmerens fysiske størrelse, men derimod med dens elforbrug / ydeevne.

Den lille model er 230V og 16A og egner sig kun til en lille håndvask hvor man lige skal skylle hænder eller andre mindre ting. Den er ikke egnet til køkken opvask, der kommer den desværre til kort.

Mellem modellen har 4 effekt trin man kan indstille den til, afhængig af hvor meget strøm der er mulighed for at trække fra eltavlen.

9-11-12-15 kw. (13 til 21,7 ampere)

I kolonihaver og nogle sommerhuse er man til tider begrænset til kun at kunne monterer en 16A sikring til vandvarmeren, hvilket bevirker at den “kun” kan levere til sparebruser eller køkkenarmatur med luftblander der reducerer vandmængden.

Det giver så også en ekstra besparelse på vandregningen.

Se vores lille film her på hjemmesiden om netop dette emne.

Har man mulighed for at sætte den op på højeste trin dvs 15 kw / 21,7A så kan den levere til en bruser der giver 7-8 ltr/min.

Den store model har ligeledes 4 effekt trin man kan indstille den, de hedder 17-18-21-24 kw.

Det kræver som regel en ny sikring og et nyt kabel hen til eltavlen, da den skal have 25 til 35 Ampere.

Det er ikke sådan at den nødvendigvis bruger så meget strøm, men den har mulighed for det hvis det bliver nødvendigt.

Den regulerer selv effekten ned i forhold til hvad temperatur den skal lave og hvor mange liter pr minut man åbner for vandet. Da de fleste idag har spare armaturer vil den sjældent komme op på max effekten.

Det er også derfor at vi endnu ikke har hørt fra nogen der har sprunget en stiklednings sikring ude i vejen. Der skal RIGTIG meget til før det sker.

Teoretisk set, kan en for stor el-vandvarmer bruge mere el, end der er til rådighed hvis der samtidig forbruges rigtig meget el til mange andre store forbrugere her tænker vi på el radiator, sauna eller spa med stort varmelegeme eller komfur med alle 4 kogeblus og ovn på samme tid.

Det gør ikke noget at lys / køleskab / fjernsyn osv kører, for de bruger ikke ret meget strøm.

Det vil i værste fald kunne resultere i en sprunget sikring ude i vejen. For det er derude de ligger og gemmer sig. Det er os bekendt aldrig sket endnu.

Har du ikke den dybere indsigt i Ampere, KW, KWh, effekttrin og spænding, så er du langt fra den eneste. Det er heldigvis aldrig forbudt at søge råd og vejledning hos dem, der ved noget. Derfor kan du altid trygt kontakte elvandvarmer.dk Kontakt – Elvandvarmer, her har du nemlig altid du mulighed for at få både objektive og kompetente svar på dine spørgsmål.

Brug dit håndværkerfradrag

Når du etablerer ny og energibesparende opvarmning i din bolig, kan du anvende dit håndværkerfradrag. Det kan du naturligvis også, hvis du installere en el-vandvarmer. Faktisk er håndværkerfradraget nu ændret, så det kun kan anvendes i forbindelse med energifremmende tiltag i din bolig.

Du må ikke selv installere din el-vandvarmer, for I Danmark stilles der store krav til korrekt installation af produkter, der har med vand, varme, sanitet og kabelføring at gøre. Det betyder at du skal anvende både en autoriseret VVS installatør og en elektriker.

Håndværkerfradraget kan netop anvendes til arbejdsløn.Derfor vil du kunne få fradrag for både din udgift til VVS installatørens og elektrikerens arbejdsløn. Det kræver, at du modtager en specificeret faktura, hvor arbejdslønnen fremgår og at du betaler fakturaen med et betalingskort. Du må ikke anvende kontant betaling, hvis du vil anvende håndværkerfradraget.

Håndværkerfradraget har en skatteværdi på ca. 26 %. Du kan taste håndværkerfradraget ind, direkte i din skattemappe på SKATs hjemmeside. Husk at gemme dine fakturaer. Du kan også få fradrag for arbejdslønnen, hvis din el-vandvarmer installeres i dit fritidshus. Husk at du kun har ét håndværkerfradrag, selv om du har flere boliger.

Du kan nemt se de helt specifikke regler for anvendelse af dit håndværkerfradrag hos skat.dk Skat.dk: Håndværkerfradrag (servicefradrag).

Med en el-vandvarmer får du både bedre økonomi og mere varmt vand

Der er ikke så meget grund til de lange overvejelser, for en gennemstrømningsvandvarmer er pr definition mere økonomisk end en varmtvandsbeholder. Desuden fyrer du ikke for fuglene, som man siger. For med din nye el-vandvarmer har du

  • Ingen tomgangsforbrug / kappetab
  • Ingen bekymring om Legionella bakterier
  • Ingen stor tank, der skal findes plads til

Til gengæld får du med en el-vandvarmer

  • Varmt vand i frie mængder (dog afhængig af effekt trin)
  • Ingen ventetid på varmt vand (opvarmes på få sekunder)
  • En lille, fiks og neutral enhed, der ikke skæmmer
  • En besparelse på dit forbrugsregnskab
  • Et miljøvenligt produkt
  • Et A-mærket produkt
  • Et lavere CO2 aftryk
  • Fradrag for arbejdsløn via dit håndværkerfradrag
  • Mere kvalitet i hverdagen

Afslutningsvis er det værd at vide, at din investering i en el-vandvarmer som regel ikke er dyrere end en investering i en traditionel varmtvandsbeholder. Har du lyst til at vide mere om dine muligheder, kan du starte her Billig elvandvarmer i høj kvalitet | Løb aldrig tør for varmt vand.

Tilføj ekstra tilbehør