3 tips til reducering af dit elforbrug

Vandvarmer i bademiljø

El er dyrt, det ved vi alle. Du kender sikkert alle de gængse og traditionelle spareråd, så dem vil vi holde os fra at prædike om. Til gengæld får du her 3 måder at spare el på, som du måske ikke hører om så tit, men som faktisk kan spare dig rigtig mange penge.

Samtidig er alle 3 spareråd også miljøvenlige og fremtidssikre løsninger. Læs med her og lad dig inspirere til mere miljøvenlig fremtid med et lavere elforbrug og dermed en besparelse på dine elregninger.

Skift din varmtvandsbeholder ud med en el-vandvarmer

El-vandvarmeren hedder faktisk helt korrekt en gennemstrømsvandvarmer og den kan udrette små mirakler på dine forbrugsafgifter. Og ikke nok med det, så giver den dig kontinuerligt varmt vand – så længe du har strøm i boligen og vandværket har vand til rådighed.

Din nuværende varmtvandsbeholder indeholder et vist antal liter vand – oftest vil din tank være på mellem 30 liter og 200 liter. Vandet i beholderen er konstant varmet op til 55 grader, grunden til den høje temperatur er, at der ellers vil være risiko for, at der udvikles legionellabakterier i vandet.

Den størrelse tanken har, er det varme vand du har til rådighed. Det betyder blandt andet, at med en lille 30 liters tank i sommerhuset, vil der være ventetid mellem de varme brusebade, for tanken skal varme nye 30 liter vand op, når de første er brugt. Vandet i varmtvandsbeholderen opvarmes konstant – 24 timer i døgnet og 365 dage om året, så det holder temperaturen på de 55 grader – også når du ikke bruger varmt vand. Det kaldes tomgangsforbrug.

Gennemstrømsvandvarmeren har ingen vandtank, der skal varmes op. Den varmer vandet op ved hjælp af det indbyggede varmelegeme, når du åbner for den varme hane. Den har derfor intet tomgangsforbrug.

Selve el-vandvarmeren fylder ikke meget mere end en skotøjsæske og den forbindes til dine vandrør. På vandvarmeren er der et LCD display, hvor du kan indstille det varme vands maksimum temperatur. Her vil 40- 45 grader som oftest være alt nok, for der er ingen risiko for udvikling af legionellabakterier med vores el-vandvarmer.

Gennemstrømsvandvarmeren fås i 3 forskellige udgaver / størrelser med forskellig ydeevne. Det er den strøm du har til rådighed på matriklen, der afgør hvilken model du kan anvende. Det kan du læse meget mere om her.

Med en gennemstrømsvandvarmer vil du kunne spare på den gode side af 2.000 kroner. Du kan supplere din gennemstrømsvandvarmer med en sparebruser, så sparer du penge på både elregningen og vandregningen.

Investeringen i en el-vandvarmer / gennemstrømsvandvarmer ligger mellem 1300 og 3500 kroner plus monteringsomkostninger til autoriseret VVS/EL montør.  Du kan anvende dit håndværkerfradrag til den den af regningen, som vedrører montørens arbejdsløn.

Skift din nuværende varmekilde ud med en varmepumpe

Både en luft til luft varmepumpe og en luft til vand varmepumpe regnes for en af de allermest bæredygtige opvarmningsformer på markedet. Desuden er det en af de reneste og mest effektive opvarmningsmetoder.

Varmepumpen er et miljørigtigt og besparende alternativ, hvis du for eksempel skal sløjfe dit oliefyr eller gerne vil finde et alternativ til dit gasfyr. Det er en højeffektiv varmekilde, der – alt efter din nuværende varmekilde – kan spare dig for op til hele 60 % på varmeregningen.

Det kan du blandt andet, fordi el-opvarmning med varmepumpe giver dig reduceret el-afgift af alt forbrug over 4.000 kwh om året. Besparelsen er ca 1,12 kr pr kwh, så der er virkelig penge at spare.

Oven i købet kan du sagtens montere en fiks og miljøvenlig gennemstrømsvandvarmer, der nemt klarer dit varmer vand. Så har du dobbelt op på de grønne og miljøvenlige energikilder.

Varmepumpen er en driftsikker løsning som har en lang levetid på op mod 20 år. Der findes mange forskellige størrelser på varmepumperne og du skal vælge den størrelse, der passer til til din bolig. Størrelsen regnes i kilowatt og kræver en dimensionering, så du kan få den helt rette størrelse.

Prisen på en varmepumpe varierer utrolig meget, alt efter størrelse og model. Du må ikke selv montere din varmepumpe, det skal en autoriseret montør gøre. Du også her anvende dit håndværkerfradrag på den del af fakturaen, der vedrører arbejdslønnen.

Køb energiklasse A+++ når du skal have nye hvidevarer

Der er mange penge at spare, hvis du skifter dine gamle og udtjente hvidevarer ud med de meget mere energivenlige A+++ modeller. Lad være med at skifte ud, før det er nødvendigt. Så gør du både miljøet og dig selv en tjeneste.

I mellemtiden kan du søge information om prislejet på de energivenlige modeller. Lad være med at købe større modeller, end du har brug for. Jo større de er, des mere strøm bruger de.

Har du allerede budgettet i orden, så giv eller sælg dit produkt videre, til en der mangler. Det er både godt for miljøet og for den, der måske lige er flyttet hjemmefra og ikke har det store budget til hvidevarer.

Den merpris du betaler for en energivenlig fryser, køleskab eller vaskemaskine, tjener sig hurtigt ind i de lavere elregninger, du modtager. Til eksempel kan du spare omkring 1.200 kroner om året på at skifte en C mærket kummefryser på 400 liter ud med en A+++ model.

Mange bække små

Vi står midt i en tid, hvor der er utrolig meget fokus på at anvende mindre strøm og grøn strøm. Det vil sige at du skal formindske dit elforbrug og din strøm skal komme fra miljøvenlige kilder. Du kan på Elpris se, hvem der leverer strøm til dig og om det er et energivenligt selskab.

Forbrugerstyrelsen har nemlig indført bladmærket, der ved hjælp af grønne blade viser om selskabet har fokus på grøn energi fra vedvarende energikilder som sol, vind og vand. Så lidt strøm så muligt bør komme fra fossile brændstoffer, der øger udledningen af CO2 i atmosfæren.

De 3 tips vi har givet dig, er alle grønne og fremtidssikrede valg, der sikrer dig gode besparelser på både dit elforbrug og på din elregning. Tag også et kig på din el-leverandør og sørg for, at din strøm også er grøn – så har du virkelig gjort et forskel for både dig selv, for miljøet og for fremtiden.

Tilføj ekstra tilbehør